Prima pagină » Blog » Prima zi a Anului Nou Chinezesc
Inapoi

Prima zi a Anului Nou Chinezesc

Data de 19 Februarie deschide portile unui lant de 15 zile in care au loc fel si fel de festivitati si carnavaluri prin care oamenii sarbatoresc venirea Noului An. Printre milioane de artificii si masti, chinezii se roaga pentru sanatate si noroc in anul care incepe.

Chinezii cred cu tarie ca orice intamplare care se petrece in prima zi a noului an are impact asupra modului in care se va desfasura intreaga perioada. Poarta haine noi si viziteaza-ti apropiatii, iar celor care nu au apucat inca drumul carierei, fa-le cadou un plic rosu cu bani, care sa le poarte noroc! Insa fii precaut: sub nicio forma nu purta negru, nu face curatenie, nu imprumuta bani si nu folosi obiecte de taiat – iti vei anula toate oportunitatile!

Cunoscuta si sub denumirea de Yuan Dan sau Duan Ri, aceasta este prima dintr-un lant de 15 zile in care se celebreaza imbratisarea noului an prin respect si veneratie. Acum se fac vizite tuturor apropiatilor, familiei si prietenilor. Ziua Intai este dedicata celor mai varstnici membri ai familiei. Relatia cu ei intareste legaturile familiale.

Traditia spune sa-ti intampini musafirii cu ceai si dulciuri, precum fructele confiate, care au menirea de indulci anul care a venit. Dulciurile sunt expuse pe un platou de forma octogonala, adunate in pachetele de cate opt bucati, cifra opt fiind un numar norocos in arta asiatica. Uneori va fi prezent si numarul noua, datorita simbolisticii pe care o poarta legata de bogatie, bun augur si unitate in cadrul familiei. Gazdelor li se vor oferi cadouri simbolice cum sunt portocalele, mandarinele sau clementinele, talismane deja celebre pentru bunastare.

Arta si traditia chineza prefera un regim vegetarian in aceste zile de inceput al anului. Ei cred ca nu este voie sa curmi viata unui animal in aceste zile care, in fond, sarbatoresc nasterea lor. Conform legendei, zeita Nüwa, creatoarea lumii, a dedicat fiecare zi nasterii unui alt animal, iar cultura budista respecta cu strictete acest crez.

Lichidare de stoc Lichidare de stoc

Articole similare

»