Prima pagină » Blog » Wu Xing sau Teoria celor cinci elemente
Inapoi

Wu Xing sau Teoria celor cinci elemente

Un principiu de baza din Feng Shui si din filosofia chinezeasca este teoria celor cinci elemente, sau conceptul de Wu Xing. De la astrologie la medicină, de la Feng Shui la arte marțiale, principiul Wu Xing sta la baza tuturor acestor practici. Afla mai multe despre Cele Cinci Elemente si cum pot fi ele utilizate.

Cele cinci elemente/energii de baza

Conform principiului Wu Xing, tot universul, inclusiv cele 8 sectoare principale si secundare, poate fi caracterizat ca apartinand unuia dintre aceste cinci elemente. Cele Cinci Elemente feng shui reprezinta, de fapt, cinci tipuri de energii care ne inconjoara in permanenta. Astfel, in functie de modul in care sunt asezate in spatiul care ne inconjoara, ele pot crea armonii sau dis-armonii. Totodata, elementele reprezinta si simboluri: apa – reprezinta simbolul armoniei; focul – simbolizeaza pasiunea, actiunea si activitatea; pamantul – stabilitatatea, siguranta si increderea; lemnul – cresterea si progresul, iar metalul – flexibilitatea si concentrarea.

Fiecare dintre aceste elemente are atat un ciclu creativ, cat si unul distructiv, cu ajutorul carora poti sa iti creezi propriile metode de imbunatatire a fluxului Chi. Iar pentru aceasta, incepe prin memorarea elementelor si a relatiilor de baza dintre ele. Apoi utilizeaza-le atat in practici corective, cat si activatoare, pentru crearea unui spatiu armonios din punct de vedere energetic.

Ciclul creativ

O asezare constructiva a celor 5 elemente reprezinta amplasarea acestor elemente in asa fel incat sa stimuleze si sa genereze aparitia elementului urmator. Ciclul constructiv al elementelor reflecta si ciclu constructiv din natura:

FOC → PAMANT → METAL → APA→ LEMN

FOCUL prin ardere devine PAMANT.

Din PAMANT se extrage METALUL.

METALUL topit formeaza APA.

APA hraneste LEMNUL.

LEMNUL, prin ardere, produce iarasi FOC, si astfel ciclul o ia de la capat.

Ciclul distructiv

O asezare distructiva a celor 5 elemente este amplasarea celor cinci elemente intr-o ordine care nu produce crestere si evolutie, ci creeaza dezordine si distrugere, inhiband manifestarea urmatorului element din ciclu si inversand ciclul de mai sus, astfel:

FOC → METAL → LEMN → PAMANT → APA

FOCUL topeste METALUL.

METALUL distruge LEMNUL.

LEMNUL absoarbe energia PAMANTULUI.

PAMANTUL inghite APA.

APA stinge FOCUL.

 

Ciclul creativ poate fi utilizat in special pentru energizarea si imbunatatirea colturilor. Una dintre cele mai simple metode este amplasarea activatorilor si simbolurilor in locuri alese conform orientarii acestui ciclu. Pe de alta parte, ciclul distructiv este cel mai adesea folosit pentru depasirea si controlarea fluxului Chi.

Descopera produsele Feng Shui ce îmbină puterea celor 5 elemente.

Lichidare de stoc Lichidare de stoc

Articole similare

Rolul apei in Feng Shui »